Netwerk Film Re:publiek – Green Book

film

van Peter Farrelly

22.12.2019, 20:00

Leve de Netwerk Film Re:publiek!

Tijdens de kerstvakantie neemt het publiek het over en tonen we jullie 9 favoriete films: Cold War, Bohemian Rhapsody, Green Book, Werk Ohne Autor, Beautiful Boy, Dolor y gloria, Shoplifters, BlackKklansman en Once Upon A Time In Hollywood.

Green Book

met Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini

US – 130’

Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Film begint om 20u

Hier wordt zelfs een ajuin vrolijk van!

Amerika in de jaren ’60. Frank Anthony Vallelonga, Tony Lip voor de vrienden, is buitenwipper in een New Yorkse nachtclub. Wanneer de club de deuren moet sluiten gaat Tony op zoek naar een nieuwe inkomensstroom. Hij neemt een job aan van Dr. Don Shirley, een zwarte klassieke pianist die tot de New Yorkse high society behoort. De man moet echter op tournee in het minder tolerante Zuiden, en daar zien ze een pedante zwarte man nog niet meteen als een volwaardige gesprekspartner.

Dr. Shirley heeft bijgevolg fysieke assistentie nodig om dit heelhuids te overleven. En dat is nu net het enige waar Tony in excelleert. Beide heren hebben betrekkelijk weinig zin om zoveel tijd in elkaars aanwezigheid te spenderen. Maar nood breekt wet, en gaandeweg verdwijnen ook de vooroordelen die ze over elkaar hadden. Een incidentrijke reis zal hun leven veranderen en de basis leggen voor een onwaarschijnlijke vriendschap. De film is gebaseerd op het boek dat de zoon van Tony schreef en won tevens de Oscar voor Beste Scenario.

De sterkte van de film ligt in de gravitas waarmee de zware onderwerpen worden aangesneden. Altijd ongedwongen, lichtjes komisch, maar de boodschap komt toch keihard binnen. De twee hoofdacteurs tillen de film naar een hoger niveau. Mortensen is ontwapenend als de chubby nitwit, Ali toont met zijn eerste studiofilm na ‘Moonlight’ dat hij een raspaard is wiens klinkende naam in de analen van de filmgeschiedenis zal resoneren.