Strawberry Mansion

film

van Kentucker Audley & Albert Birney

28.01.2022, 20:00

Met Reed Birney, Constance Shulman, Kentucker Audley, Penny Fuller, Linas Phillips, Grace Glowicki

US – 90′

Engels gesproken – Nederlands ondertiteld

Film start om 20u00

Surrealistische romkom à la Michel Gondry.

Een heerlijke, wonderbaarlijke, snoepjeskleurige komedie waarin reclamebedrijven je dromen belagen, de overheid er belasting op heft en een dromen-taxateur dankzij een excentrieke oude dame een fantastisch, romantisch avontuur beleeft.

In een toekomst niet ver van nu, heeft belastinginspecteur James Preble het niet makkelijk. Elke nacht droomt hij van een benauwend roze kamertje met reclameaanbiedingen. In zijn wakende leven is het niet veel beter. Elk greintje avontuur en onvoorspelbaarheid lijken in deze eind-kapitalistische wereld verdwenen. Alsof elk aspect van zijn leven bepaald wordt. Dan wordt hij uitgenodigd door de excentrieke Arabella, die haar hele leven nog geen enkele droombelasting heeft betaald. Ze vraagt hem om alsnog al haar dromen, opgeslagen op duizenden VHS-banden, te onderzoeken.

In no-time ontwricht Arabella James overzichtelijke leven. Logerend in haar roze kasteelhuis gaan zijn en haar dromen door elkaar lopen en begint ook de werkelijkheid steeds surrealistischer vormen aan te nemen. Een prachtige, vintage, vormgegeven liefdesbrief aan fantasie en creativiteit. Maar ook een droom van een film. Niet eerder raakt een film zo dicht aan de droomwerkelijkheid. Die staat tussen diepe slaap en wakker zijn in, waar je verbonden bent aan je verlangens en angsten, waar je dapper bent, je droomvrouw de liefde verklaart en die ook de perfecte uitweg vormt van de sores in het wakende deel van je leven.

Strawberry Mansion is een surrealistische koortsdroom die je vooral moet ervaren, en niet te veel moet bevragen. Een kleurrijke film over het afstruinen van gedachtekronkels, om te kunnen ontsnappen aan de grijze realiteit. Precies zoals de betere dromen doorgaans doen.

Surrealistische knutselfilm à la Michel Gondry met muziek van Dan Deacon.

ihkv Please Release Me. Een alternatieve release voor onverdiend onverdeelde films.