Katinka de Jonge

biografie

Katinka de Jonge (1989, NL) is een artistiek onderzoeker en maker die woont en werkt in Gent (BE). In haar werk verkent ze ‘lokaliteit’, waarbij ze zich richt op de complexe relaties tussen ontwerp en het dagelijks leven, hierin legt ze de nadruk op polyfonie en de functie van taal en dialoog in specifieke contexten. Dit kan een buurt zijn, maar ook een (kunst)organisatie of een specifieke (orale) geschiedenis rondom een plek. Ze werkt met verschillende media, die vaak op een participatieve manier worden benaderd: audio, tekst, performance en (site specifieke) installaties zijn terugkerende vormen. De werken trachten te breken met het idee van het unieke kunstwerk, en verkennen de mogelijkheden van ‘publiceren’ in brede zin – vaak wordt er gewerkt in edities, multiples en series (zie bijvoorbeeld ‘Dudas’; ‘About Us’).

De afgelopen jaren was haar werk te zien bij en/of ondersteund door (onder meer) M HKA, Netwerk Aalst, KAAP, Extra City, Werktank, ARIA en VIERNULVIER. Momenteel is ze als doctoraatsonderzoeker verbonden aan de Universiteit Hasselt en PXL, waarbinnen ze de grens tussen kunstwerk en artist-run organisatie aftast. Hierbij staat de precaire socio-economische positie van de kunstenaar centraal. In het kader van dit project wordt een officiƫle organisatiestructuur opgezet die tegelijkertijd functioneert als kunstwerk. De organisatie is een mobiel platform dat verschillende modellen van artistieke (zelf)organisatie verkent en test via samenwerkingen met kunstenaars en niet-kunstenaars.

De Jonge werkte in verschillende collaboratieve praktijken (o.a. met de artist-run organisatie Sorry, als duo met Liesje De Laet, Tina Cake Line) en heeft een brede interesse in hoe een collectieve artistieke praktijk is georganiseerd.