Kunstenplatform PLAN B

biografie

Kunstenplatform PLAN B ontstond in 2015 als Kunstenfestival PLAN B. In het dorp Bekegem werden gedurende vier edities kunstenaars uitgenodigd om te verblijven bij een gastgezin en er een in-situ werk te creëren. De kiem van dit festival werd meegedragen toen de organisatie in 2018 uitgroeide tot een platform voor artistiek werk in de rurale ruimte. Vertrekkend vanuit het collectieve, het kleinschalige en het niet-stedelijke werken ze aan zowel eigen projecten als de invulling van festivals als Konvooi, Sorry not Sorry en Uitwijken.

Vandaag bestaat Kunstenplatform PLAN B uit Leontien Allemeersch, Vincent Focquet en Ewoud Vermote. Zij trekken het collectieve artistieke onderzoekstraject Veldwerk en het lerend netwerk rond artistieke praktijken buiten de stad Areaal. Daarnaast werken ze aan verschillende artistieke projecten in de rurale ruimte van België

Artistiek statement

Kunstenplatform PLAN B werkt met verbeelding in de rurale context. Vanuit onderzoek en reflectie ondersteunen ze artistieke praktijken, creëren ze in-situ presentatiemomenten en stellen ze vragen over de rurale realiteit in al zijn verschijningsvormen. Terugkerende thema’s daarbij zijn het collectieve, het niet-stedelijke en het kleinschalige.

Ze stellen vragen bij de beeldvorming van het platteland als een baken van rust en stabiliteit. Wars van romantiek en nostalgie zoeken ze naar andere mogelijke benaderingen. Zo proberen ze het rurale een plek te geven in de hedendaagse kunsten en daarbuiten. Daarvoor gaan ze een dialoog aan met velden als biologie, stedenbouw, geologie en sociologie. Binnen hun werking als platform is het bovendien essentieel om andere makers uit te nodigen om samen deze rurale ruimte te verbeelden.

interview etcetera

artikel rekto:verso