Lucile Desamory

biografie

De Wervelende Wirwar is een twaalfdelige serie van Lucile Desamory met Joke Devynck in de hoofdrol. Tijdens een zonsverduistering in Aalst wordt de bekende Vlaamse actrice geconfronteerd met de structuur van haar eigen geheugen. Als soap-actrice wordt Joke gevolgd tijdens haar dagelijkse activiteiten, zoals lesgeven aan andere acteurs, naar de bakker gaan en een café bezoeken. Een oude, krakende stem becommentarieert haar daden en ontmoetingen. Echter, haar dagelijkse activiteiten worden op ingrijpende wijze verstoord. Stemmen verdwijnen en komen plotseling zingend terug, een verdwaalde non voorkomt dat een reusachtige opstelling met dominostenen omvalt, en een schizofrene paramilitair maakt ongewenste avances. Elke aflevering bouwt voort op de plottwist van de vorige, met escalerende absurditeit en humor.

Joke komt tot het besef dat ze door herinneringen uit haar eigen verleden grasduint, die ze in het heden opnieuw beleeft. Een spetterende finale in een kringloopwinkel vormt het sluitstuk, waarin alle plottwists samenkomen. Hier blijkt dat de krakende voice-over stem die van Joke zelf is, twintig jaar in de toekomst. De wervelende wirwar gebruikt technieken van soapseries zoals Thuis of Familie, maar drijft deze tot het extreme – Een combinatie tussen een telenovelle en een kunstfilm. De wervelende wirwar laat de kijker reflecteren over hoe we ons eigen geheugen, onze eigen herinneringen, kunnen manipuleren en een nieuwe betekenis geven – of zelfs vergeten.

De Wervelende Wirwar is een coproductie met Escautville, Netwerk Aalst, Beursschouwburg, KANAL Centre-Pompidou en Jester. Met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Biografie 

Lucile Desamory richt haar interesse op de grenzen van perceptie, op het ‘te veel’, het vervalste – op de verhalen die genegeerd worden. Om deze marginaal fenomenen te onderzoeken, verandert ze vaak van medium. Ze maakt gebruik van schilderkunst, tekenen, borduren, collage, fotografie, film en haar stem. Door deze technieken te combineren, creëert ze grotere werken zoals installaties, films, hoorspelen en live performances, zoals bijvoorbeeld in de installatie “Wild Inconsistency”, Beaufort Triennale 2015, de film ABRACADABRA 2013 Tate Modern en Anthology Film Archive NYC, in de hoorspelen en de performance Asteroseismology 2018 met Sabine Ercklentz en Margareth Kammerer. Veel projecten ontstaan uit samenwerkingen. Onlangs heeft ze haar tweede speelfilm TÉLÉ RÉALITÉ voltooid, een samenwerking met twee filmmakers uit DR Congo, Glodie Mubikay en Gustave Fundi, die in première ging op het 70e Berlin Film Festival. Momenteel bereidt ze haar volgende speelfilm voor. Lucile Desamory woont en werkt in Berlijn.