tekst

Godart Bakkers en Laura Herman worden de nieuwe artistieke leiding bij Netwerk Aalst

© Kaat Pype

Vanaf april 2023 zullen Godart Bakkers en Laura Herman de artistieke leiding overnemen van Pieternel Vermoortel bij Netwerk Aalst. Samen met het team heeft Vermoortel de afgelopen zes jaar van Netwerk een belangrijke plaats gemaakt voor experiment en culturele uitwisseling, waarbij ze aandacht had voor kunstenaarspraktijken en burgerinitiatieven en vooral voor de synergie tussen beide. Ze is momenteel Senior Curator bij Steirischer Herbst in Graz.

De nieuwe artistieke leiding scherpt de koers van Netwerk verder aan, en streeft naar een verdere definiëring van het artistiek programma en de filmwerking met aandacht voor de lokale betekenis en de internationale relevantie van de organisatie. Daarnaast wil het duo de oorspronkelijke missie van Netwerk herwaarderen en jonge kunstenaars de kans geven om hun praktijk te ontwikkelen. In januari 2024 opent Netwerk feestelijk haar gerenoveerde huis met een nieuw programma. Bakkers en Herman kijken ernaar uit in gesprek te gaan met het team en het vernieuwde gebouw, de Denderstreek en haar inwoners, het lokale en het internationale, en met elkaar.

“Binnen de werking zal de context van Aalst en de Denderstreek leidend zijn, een rijke en complexe regio waar verschillende tradities en gemeenschappen samenkomen. We willen de simplistische tegenstelling tussen ‘centrum’ en ‘periferie’ overstijgen door ons te richten op onderwerpen die zowel lokaal als internationaal resoneren. Samen met kunstenaars, partners en burgers hopen we een genereus en gelaagd programma op te zetten, en een ondersteunende omgeving te creëren waar praktijken zich vrij kunnen ontvouwen. Zo willen we de ontwikkeling van werk ondersteunen dat niet altijd past binnen een conventioneel zichtbaarheidsregime. Bovenal kijken we ernaar uit om samen met onze nieuwe collega’s een levendige, polyfone ontmoetingsplek te waarborgen waar diverse perspectieven elkaar vinden en er naar elkaar geluisterd wordt. We houden daarbij Zadie Smiths ‘Dream City’ in gedachten, een denkbeeldige stad waar gesproken wordt vanuit de groep in plaats vanuit het individu, en waar bewoners het fundamentele besef tot uitdrukking brengen dat de werkelijkheid oneindig gelaagd en veelzijdig is.

Godart Bakkers (°1988, Breda) is curator, filmprogrammator en onderzoeker en richt zich op kunst en film en de raakvlakken daartussen. Hij geeft les over kunstenaarsteksten aan KASK & Conservatorium/School of Arts in Gent, hij organiseert de KASKlezingen en coördineert een vierjarig onderzoeksproject dat zich richt op de geschiedenis van de kunstscene in Gent tussen 1957 en 1987. Sinds 2018 is hij mede-oprichter van Monokino, een collectief dat films, performances en kunst over de zee laat zien aan de zee in Oostende. Bakkers heeft een sterke achtergrond in zowel de kunstwereld als in de filmwereld. Als filmprogrammator heeft hij gewerkt voor verschillende organisaties, waaronder het European Media Art Festival in Osnabrück. In Geraardsbergen coördineert hij sinds 2018 projecten voor kunst in de openbare ruimte.

Laura Herman (°1988, Brussel) is momenteel opleidingsdirecteur van het postgraduaat Curatorial Studies, een samenwerking tussen KASK & Conservatorium/School of Arts, S.M.A.K. en Universiteit Gent. Ze was eerder verbonden als curator aan La Loge in Brussel, en als theoriedocent aan Design Academy Eindhoven. Van 2018 tot 2020 werkte ze als curator aan ‘The New Sanctuary’ (Jeu de Paume, Parijs, CAPC Bordeaux en Amparo Museo, Mexico, 2020). Ze heeft in de afgelopen tien jaar verschillende tentoonstellingen gecureerd in binnen- en buitenland. Van 2017 tot 2020 was ze redacteur bij De Witte Raaf. Ze schrijft recensies en essays voor publicaties als MousseFrieze en Metropolis M, en heeft ook verschillende publicaties samengesteld. Eind 2022 won ze de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek met een tekst over Camille Henrot. Herman is bestuurder van Auguste Orts, AICA Belgium en Outline. Ze behaalde een MA in Curatorial Studies aan CCS Bard, New York.

23.03.2023