Verbouwblog

tekst

Volg de verbouwingen van Netwerk Aalst

30.09.2022

24/11/2022

Stabiliteit blijft ook in november de meeste aandacht opeisen. Week na week worden nieuwe funderingen voorbereid en gestort. De liftput kreeg nog enkele extra micropalen zodat de nieuwe schacht kan worden opgebouwd. De betonnen vloer van de toekomstige ontvangstruimte werd uitgebroken waarna archeoloog Peter Cosyns (PeCO ARCHEO) nog vier extra boringen uitvoerde in zijn queeste naar de oorspronkelijke stadsomwalling. Zonder resultaat echter. Intussen is de kelder zo goed als klaar en verschijnen bovengronds de eerste afvoerbuizen voor de nieuwe sanitaire voorzieningen. In functie van een betere toegankelijkheid worden nu ook nieuwe deur- en raamopeningen gemaakt in de façade richting Dender.

26/10/2022

Oktober is de maand waarin letterlijk de fundamenten worden gelegd van deze verbouwing. Verbouwen aan de oevers van de Dender vraagt extra aandacht voor de stabiliteit van ons pand. Kathleen Mertens, ingenieur stabiliteit van het bureau BAS bewaakt dan ook nauwgezet de werken.

Na een kort archeologisch onderzoek, werden tientallen micropalen tot 16 meter in de ondergrond geheid die de stevigheid van ons gebouw moeten garanderen. Nieuwe betonnen funderingen werden gegoten in de nieuwe ontvangstruimte en foyer. De liftput werd uitgegraven en ook daar wordt de fundering voorbereid. Alle glazen tegels die in de lengte van ons gebouw liggen, onder meer in de filmzaal, werden verwijderd en met beton volgestort. En terwijl de basis wordt gelegd, starten de voorbereidingen aan de luchtgroep en de lift. Binnenkort meer…

30/09/2022

Stipt op maandag 5 september startte aannemer Camimmo de verbouwingen van Netwerk Aalst met het oog op een betere toegankelijkheid en duurzaamheid. In minder dan een dag waren de ramen aan de Houtkaai weggenomen en de nodige machines binnengereden. In de façade richting Dender werd een gat geslagen voor de toekomstige ingang en ontvangstruimte. Verschillende binnenmuren werden afgebroken, onder meer voor een vide waar later een nieuwe trap en lift zullen komen. De toiletten werden ontmanteld, elektriciteit en waterleidingen herleid. Op minder dan een maand zijn alle afbraakwerken afgerond. Na de montage van extra micropalen voor meer stabiliteit, start een kort archeologisch onderzoek op de site.