Gezocht: deelnemers voor WAKA Correspondenties

workshop

een uitwisseling van ideeën tussen "werklozen" uit Aalst en Njombé-Penja

06.10.2023

Penja, Tuesday 7 September 2021, 10h28am. ©: Guy Woueté 2021 from the ongoing series "That was today, with tomorrow in mind (Njombé-Penja)"

Over Correspondenties

In het kader van de samenwerking met Netwerk is kunstenaar Guy Woueté op zoek naar twee “werklozen” die willen deelnemen aan het onderdeel “Correspondenties” van zijn project WAKA studio for Art, Research and Society Njombé-Penja. “Correspondenties” is een artistiek samenwerkingsplatform dat de uitwisseling, reflectie en ontmoeting tussen kunstenaars en “werklozen” (internationaal) aanmoedigt en organiseert.

Guy Woueté zal deelnemen aan twee driestemmige ‘Correspondenties’ tussen twee “werklozen” uit Njombé-Penja in Kameroen en twee “werklozen” uit Aalst in België. Het doel is om stereotypen over de “ander” en “elders” uit te dagen en te ontkrachten, en om de waarde van werk aan de orde te stellen in een wereld waar goederen en kapitaal vrijelijk stromen, terwijl mensen in onzekere omstandigheden worstelen en streven naar een betere levensstandaard.

Gedurende een jaar, van september 2023 tot september 2024, zullen de correspondentiegroepen een dozijn brieven uitwisselen. Alle uitwisselingen zijn gebaseerd op de volgende vragen:

 • Beschouw je jezelf als “werkloos”?
 • Denk je dat kunst en kunstenaars een rol hebben in de maatschappij?
 • Wie ben je en wat is je sociale achtergrond?
 • Waar heb je gewerkt?
 • Met wie heb je gewerkt?
 • Wat heb je gedaan?
 • Wat is jouw relatie met werk en welke vragen heb je erover?
 • Wat is de waarde van jouw werk?
 • Heb je een levensdoel?
 • Heb je je ooit afgevraagd wat andere mensen aan de andere kant van de wereld denken en ervaren?
 • Heeft jouw situatie als “werkloze” je ooit aan het denken gezet over immigratie, verhuizen naar een andere stad of een ander land?
 • Hoe ben je hier beland (in deze stad, in dit land)?

Correspondentie kan plaatsvinden op elke manier die beschikbaar is voor de deelnemers (video, spraakbericht, geluidsopname, handgeschreven/gedrukte brief, e-mail).

Alle correspondentie wordt geselecteerd en verwerkt door de kunstenaar. Zodra dit werk is voltooid, wordt het aan elke deelnemer voorgelegd, die de keuze heeft om zijn of haar stem/woorden/beelden te censureren. Daarna kan het werk gedeeld worden met het publiek als onderdeel van presentaties, publicaties op papier of online, of tentoonstellingen.

Kortom, we zoeken deelnemers die ruimdenkend zijn, klaar om hun ervaringen te delen en te bespreken met andere “werklozen” over de hele wereld. We zijn op zoek naar gemotiveerde mensen die bereid zijn om samen te werken aan een langetermijn artistiek project.

Er wordt een vrijwilligersvergoeding van 200 euro geboden voor deelname aan dit project.

Deelname?

Heb je interesse om deel te nemen aan dit project? Wil je graag meer informatie? Neem dan contact op met Netwerk Aalst door een kort bericht te sturen naar info@netwerkaalst.be met als onderwerp: Open oproep: ‘WAKA Correspondenties’.

Image credit: Title: Penja, Tuesday 7 September 2021, 10h28am.
© Guy Woueté 2021 from the ongoing series “That was today, with tomorrow in mind (Njombé-Penja)”

Guy Woueté

biografie